fredag 31 januari 2014

Inspiration hos iittala och Rörstrand


Januaris sista skälvande dag är snart slut och imorgon påbörjar vi en ny månad. Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite skönt, det betyder ju ännu en månad närmare VÅREN. 

Appropå våren, så var jag uppe på Fiskars huvudkontor idag och lunchade med PR chefen Martina. Fiskars är ju det företag som har alla anrika fina varumärken såsom bland annat iittala och Rörstrand. Favvos hemma hos mig som ni vet. Uppe på huvudkontoret finns även ett härligt showroom och jag fick en guidad tur runt och kikade på alla finheter, både nya som gamla. 

Kolla in färgprakten här ovan, visst känns det som om våren verkligen får lov att vara färgglad i år! Himla fint med pigga färger i serierna Kivi, Vitriini och Kastehelmi tycker jag.



Min favorit är ju som bekant Swedish Grace från Rörstrand och ett stort bord var uppdukat och stylat med servis i serien. Färgerna snö och sten var superfint kombinerade ihop med glasskålar från Kastehelmi och iittala glas. Snyggt!



Och såklart lite detaljer från serien Taika. Här kommer det dramatiska och fantasifulla in om ni minns min rapport från trendseminariet. Så fick jag även se på den nya designen på Ostindia Floris serien. Superfin men den har inte lanserats än så den fick jag inte fota, men håll utkik för den är finare än någonsin tycker jag.


Och nyhet för säsongen är en ny kollektion från samarbetet mellan Rörstrand och Filippa K. En stilren svartvit grafisk serie som utökas med ovan svartvita mönster. Kanske något för alla svart/vita hem där ute om ni inte ger er på färg i år?

Kul att se tycker jag, men så klart ännu trevligare att få en pratstund med Martina som faktiskt är en vän jag funnit via just bloggandet. Jag tycker det är så himla kul det där, hur det här har öppnat dörrar jag inte ens visste fanns och presenterat mig för så himla många intressanta människor som gör mitt liv så mycket roligare att leva. 


torsdag 30 januari 2014

Vi kör igen



Åh vad roligt! 
Jag känner mig så himla glad och förväntansfull och har så himla mycket kul på gång just nu. 
Nu är det klart att det blir en Stora Bloggdagen 2014 och jag hoppas att ni alla har möjlighet att komma.
Boka in 3e maj i kalendern, som förra året blir det här i Stockholm och vi kör på samma koncept med föreläsningar och middag med Party (!!) för dem som vill det.


Jag önskar jag kunde avslöja mer just nu, men jag måste vara hemlig en liiiiiiten stund till. Trist jag vet, men alla bitar ska helst vara på plats innan mer information släpps. Häng kvar här på bloggen så kommer snart mer info att komma. Jag tror till och med att vi kan göra en ännu bättre dag i år för jag har helt GRYMMA gäster/föreläsare som vill vara med på vår dag.

Åh vad roligt det här är! Hoppas ni också tycker det!



onsdag 29 januari 2014

När dagarna inte räcker till


Just nu är dagarna av den typen att de inte riktigt räcker till. Tiden är alldeles för knapp och lämnar väldigt mycket kvar att önska. Jag åker tidigt och kommer hem sent och tillbringar inte alls så mycket tid som jag borde och vill med mina små. Det är inte optimalt, men det är ok, för det blir bättre. Redan imorgon ska jag hämta dem tidigt. Om allt går enligt plan blir det hemmajobb och då har jag chansen att jobba undan för att sen ge allt tid jag har till dem som ligger närmast mitt hjärta.

Nej det är inte alltid lätt att få ihop det där pusslet som kallas livspusslet, men jag tycker ändå att jag oftast lyckas rätt så bra. Tror ni är många som känner som jag där ute och till er vill jag bara säga att glöm aldrig vilka superkvinnor ni är. Visst får jag påminna mig själv ibland men det är så viktigt att komma ihåg att vi gör alla det bästa vi kan för att få livet att snurra så bra som möjligt.


måndag 27 januari 2014

En morgon i det blå



God morgon
Själv befinner jag mig "up in the air" just nu och är på väg på jobb i Köpenhamn över dagen. Åker hem igen ikväll igen så fram och tillbaka, hit och dit, inte ett dugg glassigt, bara slitsamt på kroppen tycker jag nog. Har jag tur får jag en liten stund över så att jag kan hänge mig några minuter i Malene Birger butiken på Kastrup. Det är där jag brukar göra mina bästa MB fynd. Jobbar (shoppar) bäst under press kanske.

Snart har vi Februari kommen och då kommer IKEA med lite nyheter som på bilderna i varje fall ser lite spännande ut. De har lampskärmarna föll mig i smaken. Jo, vi har sett dem förut och är väl alla ganska överens om att de är otäckt lika Tine Ks vackra lampskärmar. Men dessa har förhoppningsvis ett inte så otäckt pris så jag ska nog kika lite närmre och hoppas kunna placera in i varje fall en i sovrummet. 

Nu ska jag hänge mig åt min bok och ta en kopp kaffe här uppe i det blå.






söndag 26 januari 2014

Söndag



Japp idag är det Söndag. En mycket bra söndag om ni frågar mig. En söndags som följde på en mycket bra lördag så över lag en mycket bra helg.

Fick till och med tid över för lite bokläsning i soffan och det händer inte varje dag. Så här sitter jag nu medan jag hör hur trollungarna plaskar inne från badkaret. Antagligen är golvet just nu dränkt av vatten och antagligen har de hällt tvål eller mitt femhundrakronors schampo i hela badkaret, men just nu gör det ingenting. De där minuterna av lugn och ro i soffan är ibland väldigt dyrköpta.

Imorgon ska jag upp i ottan och med ett plan. Det var länge sedan jag behövde resa, men nu verkar det bli en del igen. Livet snurrar helt enkelt vidare, men just nu njuter jag av en bok, en mjuk soffa, känslan av söndag och plaskande glada barn i bakgrunden.


lördag 25 januari 2014

Vår inne vår i sinne


Och så kom den efterlängtade lördagen och jag vaknade i en fluffig mjuk säng med en hel massa små mjuka fötter runt omkring mig, drog upp rullgardinen och lät den sista halvtimmen i sängen bli en sådan där ljuset strilar in och rummet badar i vinterljus.

En frukost i lugn och ro när jag fick insikten att vi alla borde packa in oss i bilen och åka till stallet dit lilla E skulle på lördagslektion. Ett smärre kaos senare var vi alla iväg och avslutade med en helglunch på McD.

Nu är vi hemma igen, jag går och plockar och dukar bordet till kvällens middag. Vi får gäster på besök ikväll och mannens Boeuf Bourguignon puttrar på spisen och sprider en hemtrevlig och lördagsmysig doft i huset.
Ikväll dukar jag för våren. Jag vet att den inte är här på ett tag men mitt hjärta är lyckligt och våren får ta plats här inne i väntan på vår ute.


fredag 24 januari 2014

Rosa citron och snurrande rykten


Min nya last, Voluspa Pink Citron brinner på vardagsrumsbordet och ger en ljuvlig doft som sprider sig som en tunn förnimmelse i huset. Jag tycker om när de inte tar för mycket plats, doftljusen. Bara anas någonstans i bakgrunden som finstämd musik.

Har ni haft en bra fredag? Här hemma ska fredagsmyset till att börja och det blir hemmagjord pizza till trollungarna och skaldjur till föräldrarna. Alla nöjda och glada. Och eftersom kvällen är helt aktivitets eller gästfri så blir det säkert "På spåret" ikväll. Alla nöjda och glada med det också.... eller kanske inte..

Det har ju börjat snurra en del rykten om att Stora Bloggdagen ska återuppstå igen. och ja det kanske kommer att bli så. Ingenting är hundra procent färdigt ännu, jag hade inte tänkt göra det men sedan dök lite bra idéer upp som jag gått och sugit på ett tag och så vips.. så var karusellen igång. Reservera hur som helst 3e maj, för om det blir något så är det då det smäller. Och jag kan bara säga såhär.. i år blir det grymt...ja, alltså, om det blir något.




Lakrits och vin


I onsdags var jag på en Lakrits och Vin provning på restaurang Pontus här i stan.
Lakrits och vin säger ni, det funkar väl inte? Jo jag var skeptiskt jag också, men sanningen är den att det var en otroligt bra kombo och det var väldigt intressant att känna hur de olika vin och lakritssmakerna påverkade och förhöjde varandra.


Det var Malaco som bjöd in till detta event i samband med lanseringen av deras nya premiumlakrits; Malaco Viva Lakrits. Jag fick nöjet att bli medbjuden av den här donnan. En tjej som jag ju "känt" här ute i bloggvärlden men aldrig egentligen träffat eller pratat så mycket med. Gah vad jag gillar driftiga och initiativtagande kvinnor, som Diana. Hoppas vi får träffas mer snart igen, det kändes som om vi "klickade" och har ungefär samma driv i kroppen. Mitt driv är ju som sagt väldigt stort och det är alltid roligt att få utbyta idéer med likasinnade.


Nilla var också med och vi tre tillsammans med en tjej till var de enda bloggarna på plats. Sen var det nog mest mat och vinskribenter och vi var totalt inte mer än runt femton personer så det var verkligen en liten och gemytlig tillställning. Pontus är ju dessutom ett fantastiskt ställe och jag gillar detaljerna och inredningen skarpt. 


Vi fick prova tre olika sorter ur Malaco Viva lakrits nya sortiment, sötlakrits, havssalt och chili och till dem fick vi tre olika viner som var framtagna av Pontus egen sommelier David och där han hade "tänkt till" lite kring för att de skulle passa ihop så bra som möjligt. Jag tror att i slutändan var nog min favorit det vita söta Reislingvinet tillsammans med havssalt eller chili lakritsen. Sötman i vinet fick verkligen hettan och saltet att komma fram och smakerna lyfte verkligen varandra i dessa kombos tycker jag. Men jo, allt var ju gott det var det.



Här har vi vinerna vi drack. 
Det vänstra vintet var ett smakrigkt rött vin från Columbia Valley Washington State och heter Tabula Rasa. Detta var tänkt till sötlakritsen.

Havssaltet fick ett lättare rött vin, en Pinot Noir från Casablanca Valley i Chile som heter "Pinor Noir Limited selection".

Och så den fruktiga Reislingen då, som var det enda vita vinet och som nog var det vinet jag tyckte allra mest om tillsammans med lakritsen. Det var tänkt till chilin men funkade mycket bra även med de andra kombinationerna. Vinet är topp producenten August Kesselers Reisling Kabinett.


Här ser ni David "in action" när han berättar om hur han tänkt och om vinerna. Vi fick också lära oss lite om hur lakrits görs. Smaka och känna på en lakritsrot, lakritskulor (hm.. hette det verkligen så...) och pulver.
Jätteintressant och roligt.

Jag fick också med mig några påsar av den fina lakritsen hem så det är nog inte helt otippat om det skulle bli lite vin och lakrits till dessert i helgen.


torsdag 23 januari 2014

Smyckesgodis


Ja men hur fint är inte det här?
I lördags när jag var ute på Formexmässan och ungefär vid den tidpunkt då jag var redo att ge upp och inte orkade se en endaste monter till blev jag haffad av en kvinna som undrade om jag sålde smycken.
Lite urskuldande fick jag harkla mig och berätta för henne att jag inte alls var där som inköpare utan mer i PR syfte, inbjuden på ett presspass för att "spread the word".. eller nåt!

Hon lockade ändå in mig i den där montern och vad kan jag säga. Jag blev helt betagen.
De här kvinnorna, (ja det fanns två av dem i montern) är precis på gång att öppna en webbshop samt såklart sälja smyckena till andra butiker. Det är handgjorda underbara små karameller från det Ottomanska riket (nej jag vet att det riket inte finns kvar, men visst låter det romantiskt?) tillverkade av traditionella hantverkare i Istanbul. 



Färger ska som sagt in i år och tillsammans med guld och ädla eller halvädla stenar tycker jag att resultatet är helt bedårande.
Webbshopen har kanske inte öppnat än, men gör nog det när som helst. Jag som vill se mig själv som en kvinna som står längst fram i barrikaderna och hejar på driftiga kvinnor med "start ups" kommer definitivt att bära ett smycke från MyDromedary i vår.

Jag tror med säkerhet att vi kommer få se mer av dessa Ottomanska skönheter och glöm inte var ni såg det först!


onsdag 22 januari 2014

Rapport från Formex




Jag har ju faktiskt inte lagt ut min egen "observation" från Formex mässan förra veckan så varsågoda, här kommer Rapport från Formex sett från Bromans Bravader.

Generellt sett kan man ju säga att färgen tar plats i år. Det är mycket härliga pasteller men jag tycker mig även se att klarare och starka färger tar ett större grepp. Smutsiga pasteller är fortfarande populärt hos vissa och hänger kvar även i år men som sagt färgen är ett faktum år 2014.


Lampor tycktes bli bland mina favoriter i år och ovan från House Doctor tycker jag är snygg. Vi ser också en del smutsiga pasteller här och glasflaskor i jordnära toner viket också kunde ses lite här och var.


Ytterligare en lampa, också den från House Doctor. Himla fin skulle den nog vara i vårt TV rum eller kanske i trappen?

Vad händer med metaller då? Är det lika stort under 2014 som vi sett tidigare. Ja metallerna tycks vara kvar ett tag till. Kanske att koppar inte får lika mycket fokus och för mig känns det nog som en låga som flammade till väldigt starkt under 2013, så starkt att jag själv blev lite mätt på den. Jag drogs inte alls åt de kopparföremål som fanns på mässan förutom vissa detaljer som utmärkte sig:


Lampan från danska H.Skjalm.P föll mig i smaken med sin fina enkelhet (woops, ännu en lampa). Den här fanns även i mässing och silver men jag tycker att den var allra, allra finast i sin kopparglans. Det var inte så mycket mer koppar som jag gillade men det fanns ett företag till som hade en ursöt ljusstake i form av en apa. Fick inga bra bilder därifrån men jag ska se om jag kan hitta något pressmaterial och visa. 


Samma företag som hette Élio Oliveira hade dock dessa underbara guldiga bestick. De skulle gärna få pryda mitt matsalsbord vid festligare tillfällen.


Och ananasen i metall som också syns både här och där dyker upp i en ny skepnad, nu som bokstöd, och får dessutom sällskap av äpple och päron. Naturföremål klädda i metall alltså, och i den kategorin tyckte jag ljusstaken som såg ut som en guldig gren var fin. (finns även som silver)


Ja och så var det det där med färgerna. Jag kan framför allt tycka att det var porslinet som var väldigt färgglatt och lekfullt. Ovan här supersöta små burkar från Kähler. Skulle nog kunna tänka mig några sådana på sovrumsbyrån att förvara små ting i. I inläggets första bild här ovan såg ni också porslin från Paradisverkstan som hade mycket fint.. och färglatt.


Norska företaget Wik & Walksoe hade inte så mycket färger. Mer vitt och jordnära toner blandat med guld. De här produkterna har jag sett en del i press under hösten men tydligen säljs de inte än i så många svenska butiker. Hoppas på ändring där för jag tycker de är väldigt söta. Ljusstakarna känns rätt så "allround" medan kopparna med gulddetaljer skulle jag nog föredra till jul. Fick en fin kopp av dem så den är nu självklart given till julfrukosten.


Ja och så var det alla dessa textilier. Jag gillar ju som ni vet Chhatwal&Jonsson kuddar och lakan och mycket fint som kommer här. Bland annat ser vi de klassiska kuddarna i rosa tappning. Fint och antagligen något vi kommer se hos många i vår. Själv kommer jag nog hålla mig till den blå skalan men man vet ju aldrig.


I övrigt är det mycket djurprint på kuddar och textilier. Många som verkar ha snappat upp denna trenden och till vänster ser ni de numera klassiska kuddarna från by Nord. Jag tycker också att kuddarna till höger är otroligt söta och skulle passa finfint i något av rummens barn. Kolla in isbjörnen.. hur söt? Kommer tyvärr inte ihåg företaget här!


Lekfullhet (och smutsiga pasteller) i form av PomPoms. Ugglor syntes också lite här och där. Tycks vara ett "modedjur" i år.


En av mina personliga favoriter var såklart Créme de la Créme montern där "instagram" och bloggvännen Ida visade sina underbara handgjorda och "upcyclade" produkter. Ett litet kakfat till våren kanske?

En ganska diger sammanfattning fick ni nu men inte ens en liten bråkdel av allt som visades på mässan. Det är färger, linjer, struktur och drama som kommer in lägg det på minnet nu!




Zombiemorgon


Det var segt att komma upp i morse. Två dagar av extremt hårt jobb med tolvtimmarspass på kontoret gjorde att jag kom hem som en variant av zombie igår kväll, däckade i soffan med min ost och mitt thé. Sov mig genom filmen som mannen satt på och sedan förflyttade mig över hit. Till min älskade säng. Sängen som alltid är full av barn, gosedjur, och diverse snarkande och snusande varelser. Ett mindre hotell skulle jag nog kunna hålla här i denna säng, och det är just då, när den är till bredden fylld jag sover som bäst. 


Så det var segt idag. Att mörkret fortfarande är tungt och svart vid den tiden på morgonen underlättar ju inte heller och jag längtar otroligt mycket efter de mornar som komma skall när ljuset åter ska leta sig in genom mörkläggningsgardiner och väggar. Den tiden ska komma igen och är nog inte så fasligt långt borta.

Men i varje fall, tröttheten värker i kroppen och jag hamnade här hemma där jag väntar på en man som ska komma med en ny diskmaskin till köket samtidigt som jag småler åt morgonpasset på P3 och häller i mig den där koppen kaffe som ska återuppväcka mig från de döda.

Senare idag kommer det utlovade inlägget från Formex och så ska jag iväg på event med en nyvunnen (?) vän!


söndag 19 januari 2014

Med blåmärken och idéer



Rysk yoghurt med granatäpple, min frukost i morse.

Söndag, sköna Söndag!
En lång och härlig frukost och på det min kaffe i soffan med den vintervita sjön som "tittgodis". De här vinterdagarna är härliga när man kan njuta av ledigheten.
Vi har precis varit ute och åkt snowracer i backen och jag lyckades såklart med konststycket att göra världens vurpa när jag skulle stajla för kidsen på en sådan där "spark cykel" utan hjul men med "medar". Aouch vad ont det gjorde och jag har nog ett fint svart blåmärke på ena höften att se fram mot.

Inatt har jag dessutom sovit så himla konstigt. Jag som alltid sover som en stock, nu var jag vaken under flera långa stunder blandat med en massa märkliga drömmar. MEN några väldigt bra saker trillade ner under de där vakentimmarna och efter en del samtal igår under middagen hos vänner, så med huvudet fullt av bra idéer tror jag det börjar bli dags för mig att göra slag i saken och skrida till verket.
Det är väl bara att köra eller nåt - eller?

lördag 18 januari 2014

Full av intryck


Vilken dag!
Idag fick jag äntligen tid att fara ut till Formex mässan och kika på allt snyggt som kommer i vår/sommar.
Jisses vilken dag, så galet mycket saker att man tillslut blev blind för allt fint som fanns. 
Självklart hittade jag en del godbitar och har gjort mig en ganska så bra uppfattning om "trendåret" 2014, men det tar vi imorgon. Jag ska försöka sammanställa mina intryck i ett eget inlägg så ni får ta del av Formex från min synvinkel.

Nu ska jag strax iväg på middag hos vänner här i byn. Skönt att slippa tänka på middag och jag ser verkligen fram  mot att snart få ett glas vin i handen.

Over and out - från en trött bloggare full av intryck!

(PS. Jag har varit rätt så aktiv på Instagram idag så kika på bromansbravader där för en förhandstitt)


fredag 17 januari 2014

Fredagsfika


Varm choklad och en liten chokladbit till det, vintrigt värre! 

Här fredagsfikas det just nu medan flingorna faller utanför fönstret stora som golfbollar. Magiskt vackert och jo, när allt kommer till kritan är det ju himla mysigt med vinter. På något sätt ger ljuset som snön för med sig en otrolig energi som jag behöver just nu.


Duktiga mamman hade vispat ihop grädde och rivit choklad för att kunna bjuda min äldste skatt rykande varm choklad när han skulle trilla in snöig och kall från skolan. Men så ringde han och meddelade att han går hem till en kompis, så där stod jag med grädde och visste inte riktigt var jag skulle göra av den. Det fick helt enkelt bli en kopp till mig själv istället.

Och så behöver jag helg!
Vill liksom skaka av mig den där naggande obehagskänslan av jobb som inte riktigt är färdigt som ligger och skaver i magtrakten som en trist tistel. Jag vill fylla min mage med ludd och fredagsfluff och känsla av total ledighet. Men för att kunna fånga den känslan måste jag få rätsida på vissa saker och just nu är lösningen inte nära.

Jag tar helt enkelt en stor klunk ur min stora kopp och fyller magen med vispgrädde istället.