onsdag 29 maj 2013

I väntan på bättre tider - och bättre idéer
I helgen åkte jag ju och inhandlade diverse växter med syfte att planteras och leda till resultatet härlig trädgård. Nu har jag ju inte kommit så mycket längre än till gårdsplanen med det här projektet eftersom vädret först ställde till det för mig och nu senast, tiden, eller brist på den rättare sagt. Någonstans där emellan kommer veligheten in och knackar mig på axeln. Var ska jag egentligen plantera träden för bästa resultat? Jag gissar att jag måste börja någonstans men just nu skulle jag vilja att någon kom och berättade för mig hur jag ska göra och tänka när jag nu anlägger min trädgård. 

Hur har ni gjort? En dyr trädgårdsarkitekt känns inte lockande, men jag börjar inse att jag inte klarar detta själv. Själva jobbet gör jag mer än gärna, men det där strategiska och "planen" - den får jag liksom inte riktigt grepp om just nu.

Så från en hjälplös trädgårdsnovis - hur bör man tänka? Vad bör man göra?

9 kommentarer:

Casa of Mia sa...

Jag kan tyvärr inte hjälpa dig men åh vilka fina bilder och färger, ser underbart ut! kram

Weronica - Living by W/Days and Weekends sa...

Jag sitter ju själv med nyanläggning till vårt hus som bara var en lerplätt i början. Kanske kan mina tips som jag körde i Amelia vår hjälpa dig lite? * ta hjälp med en liten konsultation för att få de stora dragen * Hitta din trädgårdsstil - samla inspiration brett - snart ser du mönster i det du gillar * Börja smått - inred små hörn när helheten känns långt borta - pallkragar och krukor * Ta en sak i taget - det är lätt att det blir varken hackat eller malet - gör klart ett område i taget. * Våga göra misstag - man måste försöka.

Heja dig!

Design by Tornblad sa...

Dessvärre har jag precis blivit trädgård.

Men jag tänker finns det inte någon handelsträdgård där man tex kan få rådgivning en timme? Om du tar med en ritning på din trädgård kanske de kan ge lite hjälp i alla fall?

Hoppas du får fler råd här av kunniga.

Önskar dig lycka till!
Kram Malin

Tess sa...

Beställ en konsultation. De brukar komma hem till en och titta och sedan får man en skiss med förslag på hur trädgården skulle kunna se ut och lite tips om vad man bör tänka på! :)

Sahra sa...

Jag skulle ta in en trädgårdsarkitekt eller något liknande. Det är värt det. Växter är dyrt och det kan bli jäkligt dyrt om man gör felköp eller felplanteringar. Är man busy busy och saknar tiden som det behövs för att få till något bra så tycker jag man ska hyra in någon. Jag är likadan. Jag gör gärna grovjobbet sedan, men jag kan nada om växter egentligen. Kram

mammaxtre sa...

Om jag vore du skulle jag fota den plats som du vill göra om och ta med den till en handelsträdgård för att be om råd utifrån vad du vill plantera. Jag vet att Zetas är behjälpliga och jag tror att de flesta (riktiga) handelsträdgårdar finns där för frågor och vägledning. Plantagen tänker jag inte på vill jag understryka. Inget fel på dom men jag tror inte de har den expertis som du eftersöker. Värt ett försöka i alla fall.

Lycka till

Hajan sa...

verkar ju fånigt om en balkongtant
skulle ge råd. Jag tycker
mammaextra hade det bästa förslaget.
Det kostar skjortan de andra
förslagen. Inget illa menat men
det är sant, att sådant kan inte
Plantagen. Lilla vän jag önskar
Dig ett stort lycka till.
Blommorna du visar kan du ju ha
närmast Er ingång. Skaffa stora
urnor. Viktoria Skoglund är på tv4
varje lördag, hon är trädgårdsmästare .Hon svarar på mail kolla på datan.

Anna Margareta sa...

Jag har ingen aning om hur du ska göra men jag älskar din fina bild på er gårdsplan. Kram!

Titta in hos Thess sa...

Håller nog med hajan och mammaextra men äpple trädet ( tror jag att det var) skulle jag nog plantera på kullen utanför eran altan ;))

Kram Thess