måndag 16 december 2013

Tradition eller nytänkande


Juldukningen från förra året, och det börjar bli hög tid att smida årets planer på hur bordet ska prydas i år.

Hallå i mörkret
Vad tungt jag tycker att det känns nu, det här mörkret är nästan bedövande och jag skulle verkligen önska att lite vita gnistrande flingor sakta ville singla ner från himlen. Men icke, det ser ut att bli en grön jul, i varje fall här i Skärgården, i år.

Hur tänker ni när det kommer till juldukningen? 
Är ni nytänkande, kreativa och utmanande eller är det gamla traditioner som gäller år efter år? 
Jag är lite kluven i frågan. En del av mig är så full av inspiration och idéer medan en annan, väldigt stor del av mig samtidigt är så traditionsbunden. Just julen är ju speciell och vissa saker måste liksom bara finnas med, år efter år, för att det verkligen ska kännas som jul.

De röda ljusstakarna är en sådan sak. De har funnits med så länge jag själv funnits och även en bra bit innan dess. Ja, de har nog en bit över hundra år på nacken och nu pryder de det bord jag dukar till mig och min familj under julafton. 
Samma sak gäller duken, en duk som någon i släkthistorien med omsorg broderade för en sisådär hundra år sedan. Nej, vissa saker ändrar man inte på bara för att modet och trenden säger något annat. 
Jul är till för traditioner, visst är det så. 

Men det som finns runt omkring. Det som inte är ljusstakar eller duk, ja där finns spelrum för nytänkande och jag börjar nu fundera på hur mitt bord ska bli i år. Vilka blommor ska vi ha? Vilka tallrikar? Och kanske något oväntat? Förra året var det äpplen - men vad kan vi hitta på i år?

Hur tänker ni? Berätta gärna!
11 kommentarer:

Välkommen Hem! sa...

Vilken vacker dukning! Passar perfekt i ditt fina hus, tycker du ska ha det precis så där i år igen!
Själv har jag ännu inte hunnit att tänka i de banorna ännu. Jag brukar ju duka med vitt och "natur-inslag", passar ju lite i vårt hem. Så jo, det får det nog bli i år igen. Men en ny DUK måste jag nog skaffa!
KRAM!
Judita

Linda sa...

Underbar dukning! Jag fick gåshud när jag läste om duken och ljusstakarna. Tänk om hon (ja, här kan vi nog vara nästan hundra på att det var en hon) som satt och broderade duken kunde se er när ni sätter er till bords på julafton. Det kunde hon nog aldrig tro att den skulle användas så många år senare.

Kram Linda

Gunilla sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gunilla sa...

Jag är glad att du vill fortsätta min tradition med duken och stakarna. Det betyder mycket för mig.

Anonym sa...

Jättefin dukning! Önskar att jag själv hade så bra fantasi. Jag ägnar nog mer tid åt nyårsdukningen faktiskt.

Unknown sa...

Jättevackert!
Själv tänker jag inte så mycket på dukningen faktiskt, brukar bli enkelt och en massa ljus förstås....
//bara anna
Annacecar.blogspot.com

Helenas enkla vardag sa...

Så vacker dukning! Tycker du ska duka likadant för det är väldigt juligt och vackert.
Kram Helena

Gabriella sa...

Så vackert du dukat! Underbara röda ljusstakar. Juligt och härligt:)

Sahra sa...

Älskar din dukning. Är nog väldigt traditionsbunden till jul. Har en massa ljuvligt Spode o Wedgewood porslin som alltid åker fram. Mycket granris. Samma duk och så vidare. Däremot till nyår förändrar jag mer

Johanna | Tillvaron.se sa...

SÅ vackert, måste jag bara säga först. Själv är jag ju "så liten" så jag inte firar jul hemma hos mig utan hos föräldrarna och där blir det nog inte så mycket dukat för min del. Speciellt inte i år då vi ska till en annan del av släkten på besök. Men den dagen jag ska stå för dukning av bord, då ska det blandas nytt med traditioner. Jag äskar traditioner sådana som de där ljusstakarna, men sedan är det alltid kul med nyheter!

Kram

KNAADA sa...

Hej Jannike!

Jag tycker att du har en vacker och inspirerande blogg och skulle vilja bjuda in dig till Inspobankens tema "Min jul"!

Inspobanken har premiär idag och målet med den är att vi inrednings-/livststilsbloggare ska kunna mötas och dela våra länkar med varandra. Samtidigt som alla inredningsfantaster får ett lätt sätt hitta våra bloggar och frossa bland alla inspiration.

Läs mer här:
http://www.knaada.com/2013/12/20/premi%C3%A4r-inspirationsbanken-19697832

Hoppas vi ses!

Passar också på att önska en glad fjärde advent och God Jul!

Mvh
Sofia / KNAADA